Primul Muzeu al Poştei a fost inaugurat astăzi la Timişoara, într-o clădire monument, dată în folosinţă în anul 1914. Sursa: ADI PÎCLIŞANSursa: ADI PÎCLIŞANSursa: ADI PÎCLIŞANSursa: ADI PÎCLIŞAN
1 /.
Centrul Regional Reţea Poştală Timişoara a deschis, pe 1 martie, în rotonda din holul principal al Palatului Poştei, primul muzeu de efecte poştale din România. Ca să-l facă, poştaşii au controbăit prin pivniţele şi magaziile ofiilor de la ţară, unde au găsit sute de piese demne de un muzeu. Cu aşa o "zestre" s-au gândit să se laude şi în faţa timişorenilor.
"Ne-am gândit să exploatăm, la maxim spaţiile pe care le avem, în scopuri educative. Am gândit acest mini muzeu, am analizat şansele şi am decis că putem să-l realizăm. Suntem singurul Centru Regional care se poate mândri cu un muzeu propriu. Îi aşteptăm pe timişoreni şi pe timişeni, să ne viziteze, să admire ce-am construit şi să se bucure că au, în centrul Timişoarei, încă un punct de atracţie", a declarat directorul Nelu Balaş.
Cei care vizitează Muzeul Poştei la Timişoara au parte de o incursiune în istoria instituţiei de la începutul secolului trecut. Acesta cuprinde exponate din secolul XX şi este structural în două zone. Prima prezintă utilaje şi obiecte utilizate în etapa preluării de la public a trimiterilor: ştampile, sigilii, cleşti pentru sigilat, balanţe pentru cântărirea trimiterilor cu greutăţi de până la 60 kg, pupitre pentru public.
Cea de a doua zonă cuprinde utilaje necesare prelucrări trimiterilor poştale, între care maşini pentru stampilarea corespondenţei.
Au fost refăcute biroul oficiantului poştal din comuna timişeană Gottlob, dar şi un stelaj de cartare, unde se sorta corespondenţa pregătindu-se geanta poştaşului. Mobilierul şi obiectele sunt în marte parte din jurul anului 1930. Vizitatorii mai văd gropurile (sacii din material