Nicolas Sarkozy l-a readus în Guvern pe „veteranul” Alain Juppé / Foto: Regis Duvignau / Reuters Reorganizare impusă de schimbările profunde ce au loc în ţările arabe sau manevră făcută cu gândul la alegerile prezidenţiale? Acestea sunt cele două „chei” pe care analiştii politici de la Paris le propun pentru explicarea remanierii guvernamentale anunţate duminică seară de preşedintele Nicolas Sarkozy. În condiţiile în care cota sa de popularitate este la un record negativ, iar Franţa a fost acuzată în mod repetat de lipsă de reacţie la revoluţiile arabe, preşedintele Sarkozy a făcut câteva schimbări împortante în Executivul condus de François Fillon. El a anunţat numirea lui Alain Juppé, anterior ministru al Apărării, la Ministerul Afacerilor Externe, în locul controversatei Michelle Alliot-Marie, a cărei demisie era cerută cu insistenţă de aproape două luni.
Allain Juppé, în vârstă de 65 de ani, a fost ministru de Externe în perioada 1993-1995. El se poziţionează de-acum ca noul centru de putere al Guvernului Fillon. Anumiţi comentatori utilizau duminică termenii de „vicepreşedinte” sau „salvator” al politicii externe franceze, comentează AFP.
Un alt ministru controversat, Brice Hortfeux, deţinător al portofoliului Internelor, a fost înlocuit cu cel mai apropiat colaborator al lui Sarkozy. Claude Gueant, în vârstă de 66 de ani, fost prefect, a fost secretarul general al preşedinţiei franceze, unde şi-a amenajat, de asemenea, un vast câmp de acţiune în domeniul diplomatic, multiplicând misiuni mai mult sau mai puţin discrete în Orientul Mijlociu şi în Africa.
De altfel, AFP mai scrie că, în vederea alegerilor prezidenţiale din mai 2012, Gueant este însărcinat să câştige bătălia contra criminalităţii şi insecurităţii, mize electorale primordiale.
„Prin declaraţia şi remanierea sa guvernamentală, Sarkozy recunoaşte, de facto, că diploma