Comisarul european pentru politica de extindere şi de vecinătate spune că evenimentele din Africa de Nord şi alte părţi ale lumii arabe sunt de proporţii istorice şi că întreaga regiune îşi modifică acum dinamica.
"Europa trebuie să facă faţă provocării de a sprijini tranziţia democratică în Africa de Nord, aşa cum a făcut după revoluţiile din Europa de Est în 1989," a spus Štefan Füle, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate.
"Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni va avea un impact puternic nu numai asupra regiunii, ci şi asupra restului lumii, în special Europa," a mai spus Füle.
Ştire de ultimă oră: Premierul britanic David Cameron a ameninţat regimul Gaddafi cu o acţiune militară, inclusiv cu instituirea unei zone de interdicţie aeriană şi livrarea de arme inamicilor săi.
Gaddafi, rămas singur
În timp ce peste 2,000 de oameni au murit deja în revoltele din Libia şi alţi civili sunt împuşcaţi pe străzi în fiecare zi, Muammar Gaddafi, liderul libian de mai bine de 40 de ani, şi-a alienat până şi cel mai apropiat aliat european, Italia. Ministrul de externe italian Franco Frattini a declarat duminică, 27 februarie, pentru o staţie de televiune italienească, Tg24, că a venit timpul pentru Gaddafi să renunţe la putere. Prim ministrul italian Silvio Berlusconi spusese de asemenea că Gaddafi a pierdut controlul asupra Libiei.
Preşedintele francez Nicolas Sarcozy a declarat, de asemnea, vineri, 25 februarie, că "poziţia noastră este clară. Gaddafi trebuie să plece". "Violenţa sistematică împotriva poporului este de neaaceptat şi va trebui să treacă printr-o sită internaţională".
Răsturnarea foştilor preşedinţi Ben Ali - Tunisia şi Mubarak - Egipt prin proteste paşnice conduse în cea mai mare parte de tineri va intra în istorie ca "un simbol al renaşterii din lumea arabă", a mai spus ieri Füle