În timp ce mai multe preparate farmaceutice de import înregistrează reduceri de preţ, cele autohtone se scumpesc, unele chiar şi de două ori, se plâng bolnavii. Autorităţile spun că s-au mărit costurile de producţie. Peste 200 de tipuri de medicamente, printre care şi preparate frecvent folosite, au ajuns să coste mai mult decât anul trecut, după reevaluarea preţurilor dictată de Guvern.
În urma mult trâmbiţatei campanii de ieftinire a medicamentelor anunţate de Guvern acum câteva luni, oamenii s-au aşteptat ca preţurile în farmacii să scadă substanţial la toate produsele.
Acest lucru nu s-a întamplat însă, o recunosc chiar autorităţile. Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a anunţat că în urma reevaluării preţurilor, 1.000 de preparate farmaceutice s-au ieftinit, iar alte 200 s-au scumpit.
Viorica Zaharia, o casnică în vârstă de 38 de ani, a venit la farmacie să cumpere medicamente pentru a-şi trata copilul de răceală. A lăsat la casă circa 300 de lei. „Medicamentele împotriva virozelor costă mai mult acum. S-a scumpit Ingaliptul, Faringoseptul. Chiar şi Amoxicilina, care costa în jur de 30 de lei, acum a ajuns la 40", spune femeia.
Şi Mila Nepop (60 de ani), care suferă de hipertensiune arterială, se vaietă că nu-i ajung bani pentru medicamente. „Cum au fost scumpe, aşa şi au rămas. Unele chiar sunt şi mai scumpe", afirmă femeia.
CITRAMONUL ŞI BISEPTOLUL COSTĂ MAI MULT
Cu zeci de lei a crescut şi preţul pentru Triderm şi Ruboril, unguente pentru tratarea alergiei. Citramonul, Levomicolul şi Biseptolul au înregistrat scumpiri cu circa cinci lei, iar picăturile pentru ochi Cvinax au ajuns de la 40 de lei, cât erau anul trecut, la 90.
Farmaciştii confirmă scumpirile. „Pentru că unele firme din Belarus şi Rusia nu ne mai furnizează medicamente, suntem nevoiţi să le cumpărăm de la producătorii locali,