Deputatul PDL, Mihaela Şandru, şi-a prezentat ieri, oficial, proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical (RUAM), prin care sarcina surogat va fi legalizată.Şandru a iniţiat acest proiect pentru că România este una dintre puţinele ţări în care RUAM se desfăşoară fără a fi instituit un cadru legal, acest lucru ducând la numeroase probleme legate atât de actul medical dar mai ales de etică.
“Prima dată s-a ridicat problema utilizării procedurilor RUAM asupra unei femei în vărstă de 65 de ani, cazul Adriana Iliescu. Acest caz a născut o serie largă de dezbateri , în special vizându-se latura morală şI etica profesională. Un alt caz a fost cel al prelevării de ovocite prin hiperstimulare în cadrul unor clinici neautorizate”, a arătat Şandru. Potrivit acesteia, anul trecut au apelat la mame purtătoare 50 de românce, cifra fiind cea oficială.
Inseminarea artificială este şi ea reglementată prin acest proiect. Astfel, dacă va intra în vigoare, noua lege nu va mai permite un al doilea caz “Adriana Iliescu” pentru că femeile care vor dori să apeleze la fertilizare in vitro nu trebuie să aibă mai mult de 45 de ani. De asemenea, cele care doresc să doneze ovule trebuie să aibă minim 20 de ani şI maxim 35 de ani.
Dacă proiectul va deveni lege, vor putea apela la o mamă purtătoare femeile care vor fi diagnosticate medical că nu pot duce o sarcină la termen. Vor putea încheia un contract de surogat atât femeile singure cât şI cele căsătorite. Cuplul care apelează la mama purtătoare trebuie să fie căsătorit de cel puţin doi ani de zile, unul dintre soţI trebuie să fie cetăţean român, iar mama purtătoare nu poate fi donatoare de ovule pentru copilul purtat. În proiect se mai stabileşte ca trebuie folosit materialul genetic al cel puţin unuia dintre soţii beneficiari.
Pentru a fi mamă purtătoare o femeie trebuie să aibă cel puţin 20 de ani îm