Mărţişorul pentru patronatul BCR din partea salariaţilor este declanşarea grevei japoneze în data de 1 martie 2011, susţine Ciprian Ionescu, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Indepedente din Banca Comercială Română.
Federaţia Sindicatelor Indepedente din Banca Comercială Română continua seria protestelor împotriva intenţiei angajatorului de a elimina drepturile din contractul colectiv de muncă, dar şi împotriva modificării Codului Muncii în varianta propusă de Consiliul Investitorilor Străini. Angajaţii califică atitudinea conducerii BCR drept nejustificată şi iresponsabilă.
Angajaţii au decis declanşarea grevei japoneze, în data de 1 Martie 2011, la nivelul întregii reţele de unităţi teritoriale ale BCR, la care vor participă aproximativ 7.000 de membri de sindicat.
Această grevă japoneză, spun sindicaliştii, este o continuare a măsurilor de protest faţă de răspunsul pe care BCR l-a dat salariaţilor vineri, 25 februarie 2011, la 3 ore după protestul desfăşurat de liderii organizaţiilor sindicale în faţa sediul social din Calea Victoriei nr. 15 - sect. 3.
Potrivit scrisorii, trimisă sindicaliştilor, aceştia susţin că, conducerea BCR şi-a menţinut poziţia de forţă, transmiţând salariaţilor că revendicările acestora nu vor fi soluţionate favorabil, în ciuda afirmaţiilor prin care se declarau 'deschişi negocierilor'.
Acţiunea din 1 martie 2011 doreşte să reflecte unitatea şi solidaritatea salariaţilor BCR, precum şi să confirme faptul că acţiunea de vineri, 25 februarie 2011, a fost dispusă şi desfăşurată la solicitarea salariaţilor care sunt alături de cei pe care i-au mandatat să îi reprezinte, liderii organizaţiilor sindicale teritoriale afiliate la Federaţia Sindicatelor Indepedente din Banca Comercială Română şi la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România
Dacă nu se va ajunge la un consens cu privire la contractul col