Casa Creangă, aflată în incinta mănăstirii Golia, a fost redeschisă circuitului turistic, astăzi, 1 martie 2011, de ziua naşterii scriitorului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale din Iaşi au fost primii vizitatori ai obiectelor vechi, din secolul al XIX-lea care au aparţinut, în majoritate, lui Ion Creangă. Marele povestitor a locuit în Casa din incinta Mănăstirii Golia între anii 1866-1871, perioadă în care slujea în calitate de diacon, informează agenţia Basilica.
Anii petrecuţi aici şi-au pus amprenta asupra scrierilor sale, le-a spus celor prezenţi IPS Teofan.
„În povestirile sale simţi duhul creştin, un duh care nu este mărturisit într-o formă evidentă, dar el este prezent într-o povestire chiar hazlie printr-o întâmplare frumos redactată. Simţi bunul simţ al creştinului de atunci, al moldoveanului de atunci, fie el adult sau mai ales copil. De aceea, am această atitudine că precum nimic în viaţă nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu, şi trecerea în tinereţea sa prin Biserică a avut o influenţă decisivă asupra formării ulterioare şi a randamentului pe care l-a manifestat în scrierile sale Ion Creangă”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Casa Creangă va putea fi vizitată alături de expoziţia „Pe urmele lui Ion Creangă în Iaşi”, deschisă, timp de o lună, în Turnul mănăstirii Golia.
Vizitatorii pot să admire marionete din piesele lui Ion Creangă ce au jucat pe scena Teatrului ieşean „Luceafărul” şi fotocopii după documente importante din viaţa scriitorului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Sebastian Tătaru, acţiunea este parte a unui demers de promovare a unui traseu turistic cu toate clădirile din Iaşi pe unde a trecut Ion Creangă şi şi-a lăsat amprenta.
Casa Creangă şi Turnul Goliei pot fi vizitate, de luni până vi