Încă din iunie 2010, băncile s-au confruntat cu o serie de dileme legate de creditele în derulare. După ce au criticat aspru Ordonanţa 50/2010, majoritatea au decis să păstreze modificările operate în contracte, de dragul transparenţei, în timp ce altele sunt gata să treacă peste Curtea Constituţională doar pentru a reveni la condiţiile iniţiale.
Epopeea OUG 50, devenită între timp Legea 288/2010, este departe de a se fi încheiat. Unii dintre clienţii care nu au semnat actul adiţional propus de bănci trebuie să ia acum o nouă decizie.
După ce, în septembrie, contractele lor au fost modificate automat, prin acceptarea tacită a actului adiţional, la finalul anului trecut clienţii au aflat că, în conformitate cu prevederile noii legi, pot fi obligaţi de bănci să se întoarcă la condiţiile iniţiale ale contractului de credit. Deşi Curtea Constituţională a respins excepţia de neconstituţionalitate invocată de un grup de parlamentari, în cadrul motivării deciziei a menţionat că denunţarea actelor adiţionale acceptate tacit nu se poate face fără acordul clientului.
Majoritatea băncilor nu renunţă la actele adiţionale
Majoritatea băncilor nu sunt afectate de precizarea inclusă în motivarea deciziei Curţii Constituţionale, deoarece au hotărât să nu denunţe actele adiţionale acceptate tacit.
Raiffeisen Bank şi CEC Bank au fost primele instituţii care au transmis public mesajul că nu vor reveni la condiţiile iniţiale din contracte, decât în situaţia în care clienţii doresc în mod expres acest lucru.
"Considerăm calculul dobânzii legat de un indicator cum este Euribor sau Robor un calcul transparent şi mai uşor de urmărit de client", a spus Radu Topliceanu, director executiv Raiffeisen Bank.
Contactaţi de Conso.ro, şi reprezentanţii BRD, Banca Transilvania, Millennium Bank şi UniCredit Ţiriac Bank au precizat, la rândul lo