În februarie şi martie, majoritatea instituţiior culturale acordă premii. Importante sau de nişă, distincţiile sunt semnificative pentru cei care le câştigă, mai ales când este vorba despre zone artistice în care vizibilitatea celor premiaţi este destul de mică.
Şi nu ne vom raporta acum la premiile Oscar sau César, nici la Goncourt sau Cervantes. Ne vom limita la lumea românească în care breasla literară, spre exemplu, are în fiecare an premiile Uniunii Scriitorilor sau Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu", care îşi asumă rolul în confirmarea valorii literare.
Premiile Uniunii Compozitorilor
Lumea muzicală serioasă este mai puţin vizibilă decât cea literară, şi, de aceea, premiile care se acordă în această perioadă au semnificaţii mai mari pentru cei care le primesc. Cu o tradiţie de peste 40 de ani, vizând marcarea excelenţei în muzică, dar şi recompensarea celor care contribuie la popularizarea ei, premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor pentru anul 2010 au avut-o ca principală câştigătoare pe compozitoarea Felicia Donceanu, numele premiantului fiind ales prin vot secret dintre nominalizaţii care au fost, alături de ea, Temistocle Popa şi Clemansa Firca.
Dintre premianţii pentru muzică simfonică îi amintim pe Mihai Măniceanu, Valentin Timaru şi pe Octavian Nemescu, iar pentru muzică de cameră pe Nicolae Teodoreanu. În domeniul muzicologiei, au fost distinşi Octavian Lazăr Cosma şi Valentina Sandu Dediu. În cadrul aceleiaşi gale, Marius Ţeicu a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun spectacol muzical, pentru „O premieră furtunoasă" de la Teatrul de „Revistă" Constantin Tănase din Bucureşti, Cătălin Târcolea pentru muzică de jazz, iar distincţia pentru muzică uşoară i-a fost acordată lui Andrei Tudor. Între premiile pentru anul 2010 decernate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, se mai numără cele pentru lucrare