În prima oră după deschiderea aplicației online a programului pentru susținerea tinerilor întreprinzători, 228 de utilizatori își completau planurile de afaceri, iar cinci erau deja calificați pentru obținerea ajutorului nerambursabil.
«După ce și-au creat un cont pe site-ul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM (AIPPIMM), tinerii întreprinzători pot completa online formularele, iar la sfârșit, aplicația generează punctajul obținut.
La punctaje egale, calculatorul va alege aplicantul care a transmis primul planul de afaceri, fără ca vreun funcționar să intervină în acest proces», explică Cristian Haiduc, președintele AIPPIMM. Prin lansarea acestei aplicații, la începutul săptămânii trecute, cea de-a doua etapă a programului pentru stimularea înființării de microîntreprinderi de către tinerii până în 35 de ani a devenit funcțională. În prima oră de la lansare, cinci planuri de afaceri fuseseră deja încărcate pe site, obținând punctaje mari. În total, 228 de utilizatori și-au alcătuit planurile de afaceri imediat după deschiderea aplicației online. Cel mai mare punctaj îl primesc afacerile din mediul rural, cu activitate de producție, care au cel puțin patru angajați.
La începutul lunii februarie, Executivul aproba prin ordonanţă de urgenţă programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători, prin care aceștia vor primi finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro pentru înfiinţarea de microîntreprinderi, condițiile fiind angajarea a cel puțin două persoane şi reinvestirea a 50% din profit. Bugetul acestui program pentru anul în curs este de 21 de milioane de lei (cinci milioane de euro). Finanțarea programului se face cu fonduri de la bugetul de stat, care acoperă un volum de alocații financiare nerambursabile pentru cel puțin 1.100 de microîntreprinderi.
Comisioane reduse și alte facilități
De aseme