Comercianţii spun că la anul nu vor mai ieşi cu mărţişoare la vânzare pentru că simbolul primăverii nu mai merge deloc la vânzare. Ca să mai scape de marfă, vânzătorii au scăzut preţurile uneori chiar şi până la valoarea cu care au achiziţionat produsele.
Ziua de 1 Martie are o semnificaţie aparte la noi. Este una dintre puţinele sărbători sută la sută româneşti, o tradiţie ale cărei origini se pierde în negura timpului, cu mult înainte de apariţia creştinismului.
Cu toate că în general bărbaţii sunt foarte atenţi de 1 Martie, vânzarea micilor podoabe a mers foarte greu anul acesta.
„Ne-am aprovizionat din timp cu mărţişoare frumoase, unele argintate, altele aurite. Multe sunt lucrate în filigran. Din păcate, se simte că oamenii nu mai au bani nici măcar pentru micile plăceri ale primăverii. Se uită la cele de bună calitate, care normal că sunt şi cele mai frumoase dar şi cele mai scumpe, iar de cumpărat, cumpără din cele ieftine. Abia dacă am dat 20 de mărţişoare de bună calitate", ne-a declarat Marian Dima, unul dintre cei care au venit pe strada 1 Decembrie 1918, unde a fost amenajat un loc pentru vânzarea mărţişoarelor, în speranţa că va atrage cu marfa sa clienţi mulţi şi cu dare de mână.
„Anul trecut a mers prost, anul acesta, catastrofal. La anul mă apuc de vândut gogoşi cu şnur alb-roşu, poate acelea se vor vinde", ne-a mai spus omul
Cei mai buni clienţi au fost elevii care au ţinut să nu lase ziua să treacă oricum. Au luat mărţişoare mai scumpe pentru doamnele profesoare, de calitate, poate or trage notele bune la ei, iar pentru colege, mai ieftine.
„Pentru profesoare a trebuit să iau ceva mai de calitate. Am luat două mărţişoare speciale şi pentru anumite colege dar asta nu se spune", ne-a mărturisit Octavian Popa care acum alegea mărţişoare cu sora lui mai mare, pentru a fi oferite de aceasta colegelor de serviciu.
L