Un nou studiu publicat astăzi de către British Council şi Migration Policy Group arată că România este mai bine pregătită decât alte ţări europene pentru lucrătorii migranţi şi familiile acestora. Astfel, România este mai primitoare pentru străini decât Elveţia, Austria, Polonia, Bulgaria, Lituania şi Slovacia
Majoritatea imigranţilor care ajung în România provin din Republica Moldova, Turcia şi China, iar judeţele cele mai atractive pentru străini sunt Bucureşti - Ilfov, Iaşi, Cluj, Constanţa, Galaţi şi Prahova. În 2009 au fost înregistraţi peste 59,000 de străini cu drept de şedere în Romania.
Migrant Integration Policy Index (MIPEX: www.mipex.eu) evaluează şi compară politicile de integrare din 31 de ţări din Europa şi America de Nord. Rezultatele arată că există încă o serie de probleme în ceea ce priveşte modul de viaţă al imigranţilor, modul de lucru şi participarea lor în societate.
Punctul forte al României - legile anti-discriminare
Conform MIPEX III, punctul forte al României îl reprezintă legile anti-discriminare solide, care au fost imbunătăţite în mod succesiv din anul 2000 când au fost adoptate şi până în prezent, pentru a fi în concordanţă cu tendinţa generală europeană. Toţi rezidenţii, indiferent de etnie, religie, rasă şi naţionalitate, se bucură de legi mai bune în România decât în majoritatea ţărilor din Europa şi din regiune, legi care se extind dincolo de standardele minime. România este una din cele 15 ţări din Europa în care protecţia împotriva discriminării acoperă toate aspectele vieţii.
Potrivit acestui index, România a implementat politici bine definite adresate nevoilor specifice ale elevilor imigranţi, situate deasupra mediei pentru Europa Centrală, dar are de îmbunătăţit accesul la sistemul educaţional.
Clasamentul general raportat la politicile de integrare din cele