Băile cu sare, supa, zincul, usturoiul, hreanul, echinaceea sau vitamina C sunt câteva remedii care vă pot pune pe picioare mai repede atunci când sunteţi atacaţi de răceli sau de virusuri gripale. Sursa: SHUTTERSTOCK
Remediile naturale pot avea o contribuţie semnificativă în ameliorarea simptomelor sau chiar pentru a scurta răceala sau gripa. În continuare, specialiştii detaliază variantele de tratament cele mai promiţătoare.
1. Bazaţi-vă pe usturoi şi hrean
Pe lângă faptul că usturoiul este cunoscut ca inamic al răcelilor, acesta este şi un nutrient, care dă gust mâncării în condiţiile în care papilele gustative nu îşi mai fac treaba cum trebuie.
"E bine să consumaţi usturoi şi hrean fiindcă acestea conţin substanţe care omoară bacteriile, făcând ca răceala sau gripa să treacă mai uşor", afirmă Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru şi homeopat la Cabinetul Medical Individual cu acelaşi nume.
2. Zincul are calităţi antivirale
Cele mai recente studii arată că zincul are proprietăţi antivirale, şi poate preveni formarea unor proteine pe care virusurile gripale le folosesc pentru a se reproduce.
Deşi zincul nu poate preveni răceala, poate ajuta la scurtarea perioadei în care se manifestă simptomele. "Zincul e un oligoelement ce joacă un rol important în imunitate, care, alături de seleniu şi vitaminele C şi E, întăreşte organismul în lupta cu răceala şi gripa, scurtând perioada simptomatologiei", explică medicul Adrian Dumitrescu.
3. Vitamina C scurtează durata răcelilor uşoare
Şi vitamina C poate fi de mare ajutor pentru ca boala să treacă mai repede. "Vitamina C e un antioxidant major, pe care organismul nu-l poate produce pentru că îi lipseşte o enzimă şi de aceea e nevoie să-l luăm din alimentaţie (în special din fructe: măceşe, citrice) sau din pastile nat