EXCLUSIV EVZ. Ministrul finanţelor a inclus stimulentele în salariile angajaţilor MFP şi spune că o comisie îi va verifica pe funcţionarii ANAF, după reorganizarea instituţiei. Sursa: THEO PANĂ
Reacţii extreme, provocate de liderii sindicali, care au ştirbit imaginea instituţiei. Asta s-a întâmplat de fapt în octombrie anul trecut, la protestul spontan al angajaţilor din Finanţe, spune acum, cu patru luni mai târziu, când s-au calmat spiritele, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Atunci, câteva sute de funcţionari ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ieşit din birouri din cauză că nu îşi primiseră sporurile salariale.
"Sunt oameni care au exagerat, se putea discuta în mod civilizat. Unele persoane s-au dus la extremă prin modul de manifestare şi au fost şi provocate de unii lideri de sindicat", a declarat oficialul, într-un interviu pentru "Evenimentul zilei". El consideră că unii lideri de sindicat "au vrut să-şi facă campanie" la acel protest, în condiţiile în care în MFP "e o luptă care sindicat să domine".
Gheorghe Ialomiţianu admite că sistemul de salarizare bazat pe bonusuri "nu a fost cel corect", iar angajaţilor "le-a convenit, dar ştiau că oricând pot să dispară aceste stimulente". De la 1 ianuarie 2011, sporurile au fost incluse în salariul de bază al funcţionarilor din Finanţe, a precizat şeful instituţiei.
7.200 lei, salariu de director adjunct în Finanţe
În prezent, un director executiv adjunct în MFP şi în structurile Fiscului primeşte un salariu bun faţă de alte sectoare, adică 72 de milioane de lei vechi pe lună, "are mai mult decât ministrul de finanţe", spune Ialomiţianu. "Vreau ca oamenii din Finanţe să fie plătiţi bine. Şi nu cred că au motive să nu desfăşoare activitatea în mod corespunzător", explică el de ce şefii din vămi nu ar trebui să cadă pradă tentaţiilor de corupţi