Urmăreşti la fel de nedumerit ca şi mine de peste doi ani încleştarea adrenergică dintre politicieni, bancheri, oameni de afaceri, profesori universitari, analisti, consultanţi, auditori etc., toţi pretinzând ca au soluţia magică pentru ieşirea din criză, relansarea economică şi, în cele din urmă, bunăstarea ta personală.
Cu toţii discută despre deficit de creştere, deficit bugetar, deficit de cont curent, deficit comercial, deficit de colectare, precum şi despre mulţi alţi indicatori înspăimântători de deficit şi despre modul în care aceştia pot fi reversaţi. Creşterea veniturilor la pachet cu scăderea cheltuielilor bugetare, finanţarea domeniilor strategice ale economiei cum ar fi agricultura şi turismul, reindustrializarea sau supraindustrializarea, sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, simplificările şi flexibilizările de Cod fiscal sau de Cod al muncii, reluarea recreditării, creditele de refinanţare, atragerea investiţiilor străine, absorbţia de fonduri europene sau structurale sunt soluţiile care vin de la specialiştii care ne instruiesc despre cum România va ieşi din criză folosind un set sau altul din măsurile de mai sus. Toate aceste soluţii sunt în majoritatea cazurilor limba malgaşă pentru tine, pentru că nu ştii, nu trebuie şi nu eşti obligat să stăpâneşti astfel de termeni.
Ceea ce însă trebuie să ştii, Stimate Consumator, este că tocmai tu eşti cel care se află la butoanele relansării economice a României. Soluţia este în mod evident la tine, şi anume, ca tu să cumperi mai mult, să consumi mai mult, să scoţi mai mulţi bani din buzunar indiferent de câţi ai. Însă, Stimate Consumator, dacă vrei să relansezi economia României, atunci va trebui să ai grijă să cumperi, să consumi, să scoţi mai mulţi bani din buzunar pentru lucruri fabricate în România. Şi pentru a te ajuta, cu permisiunea ta, am pregătit mai jos o listă incompletă a