O proporţie de 94% dintre români consideră că situaţia economică internă este "destul de proastă sau foarte proastă", potrivit Eurobarometrului de toamnă 2010, lansat ieri, de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Procentul este în creştere faţă de raportul precedent, din primăvara lui 2010, când 90% dintre români aveau o apreciere negativă pentru situaţia economică a ţării.
Conform Eurobarometrului, doar 4% dintre români apreciază ca fiind "bună" situaţia economiei naţionale. "România se plasează în categoria celor mai pesimiste ţări din UE, alături de Irlanda, Grecia şi Spania", a declarat, la prezentarea raportului, unul dintre editorii acestuia, Horia Domnariu.
Eurobarometrul arată că cea mai importantă problemă la nivel personal este considerată creşterea preţurilor/inflaţia - atât în ţara noastră, cât şi pe ansamblul UE. De precizat că 50% dintre români consideră inflaţia cea mai importantă problemă din viaţa de zi cu zi, faţă de 43% în raportul din primăvara anului trecut.
Raportul notează că numai 14% dintre români se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei economice în 2011, în timp ce 44% estimează că aceasta se va înrăutăţi.
Studiul mai arată că 46% dintre români sunt satisfăcuţi de viaţa lor, în general. Nivelul de satisfacţie este aproximativ similar cu cel din toamna anului 2009 (47%), însă reprezintă o creştere semnificativă comparativ cu primăvara lui 2010, când acest indicator înregistrase o scădere până la 36%.
Pentru comparaţie, media la nivelul UE a cetăţenilor care se declară satisfăcuţi de propria viaţă, în general, este de 78%. Cele mai ridicate procente s-au înregistrat în ţările nordice (Danemarca - 97%, Suedia - 96%, Olanda - 96%, Luxemburg - 95%, Finlanda- 94%). Niveluri mai scăzute decât în România sunt înregistrate în Portugalia (45%) şi Bulgaria (38%). Raportul naţional Eurobarometru 74 a fost realiza