Cladirile vechi si valoroase, care se afla in pericol de demolare si nu au statutul de monument istoric, sunt imposibil de clasat din cauza unei dispozitii date la sfarsitul anului trecut de Ministerul Culturii. Actul normativ cere pentru clasarea imobilelor copii dupa actele de proprietate si planurile actualizate ale constructiei, documente ce se pot obtine doar de la proprietar sau cu acordul acestuia.
Or, o persoana care doreste sa demoleze cladirea veche ca sa construiasca ceva mai profitabil nu are niciun interes sa dea copii dupa actele care atesta proprietatea sau sa permita accesul arhitectilor in casa, pentru actualizarea planurilor. Statutul de monument ar pune aceste imobile la adapost de demolare.
Dispozitia este semnata de secretarul de stat din Ministerul Culturii, Vasile Timis. Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania si Observatorul Urban al Uniunii Arhitectilor au cerut clasarea catorva imobile valoroase din Capitala, insa nu au putut obtine documentele necesare clasarii, iar cladirile nu au putut fi clasate. Organizatiile profesionale sunt cu atat mai nemultumite cu cat, daca aceste imobile nu vor fi clasate, ele risca sa fie demolate sau mutilate.
Iata ce zic persoanele implicate in clasarea unor astfel de imobile:
Dan Marin, arhitect:
"Prin continutul si conditiile sale, metodologia de clasare a monumentelor istorice face imposibila in fapt procedura de clasare. Fara completarea dosarului cu anumite piese – foarte greu, daca nu imposibil de obtinut – in termen de maximum 1 an, ordinul de clasare nu poate fi emis de catre minister, deci statutul definitiv de monument istoric nu poate fi atribuit.
Anul trecut, Filiala Bucuresti a OAR a solicitat clasarea ca monument de arhitectura a unui ansamblu rezidential din nordul orasului; solicitarea a fost validata de catre Comisia Nationala a Monum