BNR a stabilit luni un curs oficial de 4,2150 lei pentru un euro, insa in a doua parte a zilei s-au realizat tranzactii si la 4,2, acesta fiind cel mai mic curs de la inceputul lunii iunie 2010. In acest context cred ca ar fi utila o scurta analiza a factorilor care pot influenta evolutia cursului valutar in ultimele 10 luni din 2011, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Detalii in grafic.
1. Inflatia
In ultimii ani, BNR a ratat constant tinta de inflatie, iar 2011 nu a inceput foarte bine: tinta pentru acest an a fost stabilita la maximum 4% (3%, +/-1%), insa in ianuarie preturile au crescut deja cu 0,77%.
Este foarte probabil ca in 2011 cursul valutar sa fie folosit pe post de ancora dezinflationista, ceea ce inseamna ca BNR va permite leului sa se intareasca in lunile urmatoare, scaderea sub pragul de 4,1 neputand fi scoasa din discutie.
2. Evolutia cursului si problemele exportatorilor
L-am auzit luni pe Mihai Ionescu (ANEIR) declarand la The Money Channel ca exportatorii nu au nicio problema atat timp cat cursul nu coboara sub 4,1, culoarul de variatie acceptabil fiind 4,1-4,3. Pe parcursul crizei, companiile din industrie s-au restructurat masiv si au crescut productivitatea angajatilor, iar acum sunt mult mai bine pregatite sa absoarba eventualele socuri.
Prin urmare, daca ANEIR considera 4,1 drept un curs acceptabil, inseamna ca BNR poate lasa leul sa se aprecieze cu inca 2-3% fata de valoarea actuala, fara sa creeze probleme exportatorilor.
3. Deficitul de cont curent, investitiile straine si transferurile din strainatate
Deficitul de cont curent a crescut in 2010 cu doar 5%, desi valoarea comertului exterior (import+export, comertul exterior fiind principalul generator de deficit) a crescut cu 23%, aceasta situatie fiind posibila datorita cresterii mai accelerate a exportu