Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scazut in februarie cu 621 de milioane de euro, atingand 32,068 miliarde de euro, faţă de 32,689 miliarde euro la 31 ianuarie 2011. Potrivit datelor furnizate marti de BNR, intrările au fost de 750 milioane euro, iar iesirile de 1,37 miliarde de euro, aceste iesiri reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene, precum şi alte plăţi. Scaderea este una conjuncturala, existand diferente de la luna la luna pe fondul modificarii ponderii pasivelor.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a practici administrare aur Foto: Hotnews situat la 3,399 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2011 au fost de 35,467 miliarde euro, faţă de 35,947 miliarde euro la 31 ianuarie 2011.
Plăţile scadente în luna martie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 140,85 milioane euro.
Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.
Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara inter