Românii cu averi mari pe care nu le pot justifica vor fi verificaţi de Fisc fără a fi anunţaţi înainte, într-o primă fază, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern. Documentul, care cuprinde normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, arată că ulterior, pe perioada controlului, Fiscul poate solicita terţilor, inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sau instituţii publice, informaţii sau documente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale.
O ordonanţă de la finele anului trecut arată că Fiscul îi va avea drept ţintă pe cei ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei (aproximativ 12.000 de euro) sumele declarate sau dacă diferenţa dintre cele două sume este mai mare de 10%. Potrivit normelor, verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua în mai multe etape, care vor determina în final starea de fapt fiscală reală. Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, a declarat recent că în jur de 1-2% dintre contribuabili vor ajunge pe lista Fiscului.
Pe parcursul verificării, Fiscul va stabili, ori de câte ori este necesar, întâlniri cu persoana fizică verificată, pentru a solicita şi primi înscrisuri sau alte explicaţii ori clarificări necesare stabilirii situaţiei fiscale reale. În cazul în care persoana fizică verificată refuză semnarea acestuia, se consemnează refuzul.
Fiscul va urma trei metode de verificare. Prima metodă constă în compararea cheltuielilor efectuate de o persoană fizică cu veniturile declarate în perioada verificată. O altă metodă constă în analiza intrărilor şi ieşirilor de sume în conturile bancare, precum şi a intrărilor şi ieşirilor de sume în numerar. Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoană fizică verificată, analizând creşterea, respectiv descreşterea patrimoniului net al acesteia.
Pe d