Spania este cel mai mare exportator de căpşuni din lume, iar anul trecut nu mai puţin de 65.000 de femei, majoritatea românce, poloneze şi marocance, au muncit legal la culesul acestor fructe. Şi au făcut ca numărul divorţurilor să crească printre spanioli, potrivit jurnaliştilor locali. Sezonul de cules căpşuni poate începe devreme, în decembrie, şi poate ţine până în iunie, însă „vârful” se înregistrează între februarie şi aprilie.
Anul trecut, 65.000 de femei, majoritatea din România, Polonia şi Maroc, au fost angajate pentru cules în regiunea Huelva.
Rata divorţurilor creşte pe perioada culesului printre localnici, din cauza afluxului de românce care se dovedesc o tentaţie prea mare pentru bărbaţii din zonă. Dar nu numai româncele sunt periculoase pentru liniştea regiunii, ci şi românii. Luna trecută, Poliţia din Huelva a arestat patru bărbaţi români cu vârste între 19 şi 25 de ani, care au încercat să fure 750 kg de căpşuni, a căror valoare era estimată la 1.800 de euro.
Nici pentru spaniolii rămaşi fără slujbe din cauza crizei economice prezenţa românilor nu e o bucurie. Şi asta pentru că angajatorii îi preferă pe imigranţi, care au experienţa multor ani petrecuţi la cules. Pe deasupra, imigranţii muncesc mai mult şi pe mai puţini bani comparativ cu spaniolii.
Din păcate, femeile care lucrează la cules căpşuni cad de multe ori victime hărţuirii sexuale şi şantajului din partea deţinătorilor de plantaţii. Anul trecut, opt marocance cu vârste între 18 şi 30 de ani au denunţat cinci patroni pentru astfel de fapte.
Dar „căpşunarii” au de înfruntat nu numai patroni, ci şi... tehnologie modernă. Un nou robot de cules, adus din Japonia, care e capabil să detecteze căpşunile coapte prin intermediul unor camere de luat vederi speciale, ameninţă să elimine o grămadă de slujbe.
Spania este cel mai mare exportator de căpşuni la niv