Foto: Thinkstock Medicul dermatolog Afshin Hatami oferă câteva sfaturi doamnelor pe al căror ten şi-au făcut loc puncte albe, de dimensiuni mici (între unu şi patru milimetri), cunoscute ştiinţific sub numele de milia.
„Milia sunt leziuni solide, ca nişte perle de mici dimensiuni – 1-4 mm – cel mai adesea la nivelul feţei pre- şi postauricular (în faţa şi în spatele urechilor) şi infraorbitar (pe pleoape). Mai precis, sunt nişte chisturi benigne care pot coexista cu acneea, dar nu au nici o legătură cu aceasta. Chisturile sunt formate din grăsimi, sebum şi piele moartă care astupă porii”, spune medicul CMI.
Factori declanşatori
Există mai multe diferenţe între acnee şi milia. Una dintre ele este legată de faptul că un chist de milia nu are un orificiu de evacuare, aşa cum e în cazul coşurilor (al acneei). Spre deosebire de acnee, care se localizează la suprafaţa pielii, perluţele de milia se formează la nivelul dermei (stratul mijlociu al pielii).
„Milia se formează la orice vârstă şi afectează atât femeile, cât şi bărbaţii. Se poziţionează în general în jurul nasului, dar cel mai frecvent în jurul ochilor, şi mai poartă numele popular de pete de lapte. În mod normal, grăsimile, sebumul şi pielea moartă ajung la suprafaţa pielii şi sunt îndepărtate cu uşurinţă. Există însă situaţii, ca în cazul milia, când aceste impurităţi rămân în piele şi iau forma acestor puncte.
Există o serie de factori declanşatori: utilizarea unor creme de îngrijire necorespunzătoare (în general, cele prea grase) sau orele îndelungate la soare (fără utilizarea unei creme cu factor de protecţie adecvat). De asemenea, anumite persoane sunt genetic predispuse la formarea acestor chisturi”, afirmă medicul CMI.
Păstraţi pielea curată
Spre deosebire de acneea clasică, bobiţele de milia nu pot fi sub nici o formă îndepărtate acasă. Medicul dermat