Scandalul corupţiei din vămi, protestele şi dosarele în care sunt implicaţi poliţişti au scăzut încrederea populaţiei în această instituţie. Sociologii chestionaţi de „Adevărul“ pun lipsa de credibilitate de care „se bucură“ atât Poliţia, cât şi celelalte instituţii pe seama pesimismului social.
Diversele scandaluri care au zguduit Poliţia au făcut ca nivelul de încredere a populaţiei în această instituţie să scadă de la 39% în iunie 2010 la 34,7% în februarie 2011, potrivit ultimului sondaj realizat de IMAS la comanda „Adevărul". „Scandalul javră ordinară" face ca Poliţia să atingă o cotă mai mare de încredere de 40,9% imediat după protestele din septembrie 2010. Poliţiştii au pichetat atunci Palatul Cotroceni ca urmare a tăierii salariilor. Conflictul s-a soldat cu demisia ministrului Internelor Vasile Blaga şi înlocuirea sa cu Traian Igaş.
Poliţia începe să scadă din nou în credibilitate în perioada scandalului de corupţie în jurul lui lui Dan Fătuloiu, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Internelor, scandal urmat de arestări în rândul poliţiştilor de frontieră. „Este, oricum, o tendinţă general valabilă, este un proces de erodare a încrederii în aproape toate instituţiile, completată de lipsa de credibilitate a politicienilor. Dosarul „Fabrica de Zahăr” a luat calea tribunalului din Alba „Vama Moraviţa este stat în statul şpăgii“
Cosmin Bolosin: “Din investigatori, agenții sub acoperire s-au transformat în instigatori” Observăm că sunt afectate, în principal, instituţiile de forţă - Poliţia, Armata", a explicat sociologul Mircea Kivu. În opinia lui Vasile Dâncu, nivelul de încredere la care au ajuns principalele instituţii este „o formă de sancţionare a Puterii". „Demonstrează respingerea acţiunilor Puterii. Oamenii sunt nemulţumiţi şi sancţionează instituţiile", a mai comentat Dâncu rezultatele sondajului IMAS. @