Igiena intimă – un subiect important pentru fiecare femeie , uneori trecut sub tăcere din pudoare excesivă, alteori devenit o preocupare obsesivă. Un domeniu care a evoluat mult în special în ultimele decenii, dezvoltând o adevărată industrie. În esenţă, o bună igienă locală este garanţia sănătăţii organelor genitale şi a activităţii de reproducere. Trebuie stabilit însă care este graniţa dintre normal şi patologic, când mijloacele igienice sunt depăşite şi trebuie să apelăm la îngrijiri medicale!
Pentru a înţelege particularităţile de îngrijire a zonei, trebuie precizat că vaginul are anumite caracteristici. La acest nivel există o floră microbiană specifică, foarte dezvoltată, care este reprezentată în proporţie de 90% de Lactobacillus acidophilus, ce secretă acid lactic. Această substanţă este importantă în menţinerea ph-ului vaginal, care este de 3,8-4,2 mai mic decât cel al pielii, care este în medie de 5,5. De aici şi necesitatea folosirii unor produse de igienă specifice. Ph-ul creşte uneori, de exemplu, în timpul sau după menstruaţie ori după actul sexual, ceea ce face ca să crească şi susceptibilitatea la infecţii. În mod normal, există o secreţie vaginală puţin abundentă, clară sau albicioasă, cu un miros specific. Dacă însă secreţia apare în exces, este îngroşată, de culoare diferită, cu miros pătrunzător, este probabil vorba despre o infecţie şi folosirea spray-urilor intime sau spălările excesive nu vor avea nici un efect. Soluţia: un consult medical şi aplicat tratamentul recomandat.
Flora locală
Concluzia este că această floră trebuie neapărat protejată, şi nu eliminată prin îngrijiri nepotrivite sau agresive. Este suficient, de obicei, ca zona să fie spălată de două ori pe zi, cu apă călduţă, nu fierbinte, şi cu un săpun sau gel specific, cu un ph neutru. Nu trebuie folosite săpun obişnuit sau antiseptice. Produsele nu tr