Banca Europeană de Investiţii ar putea ajuta companiile private să atragă împrumuturi pentru proiecte cu potenţial de venituri pe termen lung. Aceasta ar absorbi o parte din risc şi ar contracta credite pe care le-ar oferi apoi companiilor cu proiecte "eficiente".
Comisia spune că invesţiile sunt "cruciale pentru stimularea participării sectorului privat în finanţarea proiectelor de infrastructură, mai ales în mijlocul crizei financiare".
Obiectivul UE este să ajute companiile private care au proiecte să atragă fonduri pe piaţa de capital de la investitori cum ar fi fondurile de pensii şi companiile de asigurări.
Concret, împrumuturile pentru marile proiecte ar putea beneficia de sprijinul UE sub forma unor garanţii sau unor credite contractate de către Banca Europeană de Investiţii de la alte bănci internaţionale, care urmează apoi să fie acordate companiilor private.
Soluţie pentru efectele crizei financiare
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn a explicat de ce UE îşi uneşte forţele cu BEI în acest proiect: "Resursele bugetare ale UE trebuie să fie utilizate mai eficient, pentru a atrage astfel de proiecte de finanţare pe piaţa de capital".
Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Philippe Maystadt, spune că acesta ar putea fi un instrument util, complementar opţiunilor de finanţare tradiţionale.
"Este o modalitate de a atrage capital de la alţi investitori, cum ar fi fondurile de pensii şi companii de asigurări," a spus acesta. Proiectul vine ca o soluţie pentru remedierea efectelelor crizei financiare, mai sune Maystadt, deoarece afinantarea infrastructurii în Europa a suferit şi băncile se confruntă cu constrângeri noi de creditare pe termen lung".
Cât va costa
În următorii zece ani, UE are nevoie de "investiţii-record" în infrastructura transporturilor,