Creşterea preţului benzinei la pompă la 6 lei pentru un litru este posibilă doar în condiţiile în care cotaţia petrolului ar depăşi recordul de 147 dolari/baril.
Situaţiile tensionate apărute în Orientul Mijlociu şi nordul Africii îi determină pe analişti să descrie scenarii îngrijorătoare privind evoluţia explozivă a preţurilor la combustibili în perioada următoare. Petrolul Brent, relevant pentru piaţa europeană, se vinde cu 112 dolari barilul, după ce se apropiase de 120 săptămâna trecută.
Petrolul WTI, al cărui preţ este urmărit peste Ocean, costă aproape 100 dolari barilul. Cele mai multe
prognoze iau în discuţie depăşirea recordului atins în 2008, când preţul petrolului a ajuns la 147 dolari pe baril.
În condiţiile în care ponderea preţului petrolului în preţul de vânzare a benzinei către consumatori, la pompă, este în jur de 35-40%, la un preţ mediu de 5 lei/litru, valoarea ţiţeiului este de aproximativ 2 lei.
În această situaţie rezultă că, în cazul unui scenariu pesimist, dacă cotaţia petrolului ar urca la 150 dolari/baril, preţul benzinei la pompă nu ar trebui să depăşească 6 lei, iar la o cotaţie extremă de 200 dolari/baril, preţul benzinei ar urca la 7 lei.
În extrema cealaltă, luând în calcul o ipoteză mai puţin viabilă, o ieftinire a petrolului la 50 dolari/baril, preţul benzinei la pompă ar fi de 4 lei/ litru.
Piaţă vulnerabilă
Ce spun însă specialiştii despre viitoarele evoluţii ale preţului benzinei la pompă? Reprezentantul în România al preşedintelui Lukoil Rusia, Constantin Tampiza, estimează că, în condiţiile actuale de vulnerabilitate de pe piaţa petrolului, este aproape sigur să se depăşească în curând cotaţia-record a petrolului din 2008.
„Piaţa petrolului este foarte vulnerabilă şi mai mult ca sigur depăşim recordul de 147 de dolari. Este gravă situaţia din toate punctele de vedere. Dacă