Guvernul a decis ca angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără contract de muncă să fie pedepsiţi cu 1-2 ani închisoare sau amendă penală, sistarea ajutoarelor şi fondurilor UE şi interzicerea participării la achiziţii publice, dar a redus cuantumul amenzii prevăzute în proiectul iniţial. Prevederile au fost introduse în proiectul de modificare a Codului Muncii aprobat, ieri, de Guvern în vederea angajării răspunderii, potrivit Mediafax.
Prin acest document, Guvernul a stabilit ca angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă să fie amendaţi cu 10.000 - 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Sancţiunea este mai mică decât cea prevăzută în forma iniţială a proiectului, transmisă sindicatelor la sfârşitul săptămânii trecute, în care amenda era de 30.000 - 40.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 de lei pentru angajatorii care primeau la muncă fără contract până la trei persoane (faţă de până la cinci persoane în forma adoptată de Guvern).
În forma actuală, Codul Muncii prevede că pentru primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă angajatorului îi va fi aplicată o amendă cuprinsă între 3.000 lei şi 4.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 de lei.
Conform proiectului aprobat, ieri, de Guvern, în cazul angajatorilor care primesc la muncă mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă se va considera că aceştia comit o infracţiune şi vor fi sancţionaţi cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală. Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi pentru primirea la muncă a unei persoane aflate în situaţie de şedere ilegală în România, cunoscând că aceasta este victimă a