În 1988, cantautorul şi-a pus casa la dispoziţia Securităţii pentru a fi folosită de ofiţeri, în perioadele în care acesta mergea la serviciu sau în turnee. Sursa: ARHIVA EVZ
"Subsemnatul Bertzi Alexandru mă angajez să sprijin organele de securitate prin punerea la dispoziţie a garsonierei în care domiciliez. Această colaborare mă angajez să o desfăşor în mod conspirat şi în secret". Acestea sunt cuvintele scrise de cântăreţul Ducu Bertzi pe 24 aprilie 1988, cuvinte care îl aduc, 23 de ani mai târziu, în faţa instanţei.
Pe baza acordului de folosire a casei sale pentru întâlniri ale ofiţerilor cu informatorii din reţea, Bertzi a primit o notă de constatare a colaborării din partea CNSAS. Verificarea acestuia s-a făcut la cererea EVZ şi, dat fiind verdictul Colegiului, va avea drept consecinţă judecarea cazului de către Curtea de Apel.
Legenda: securistul este un văr
Potrivit notei de constatare, recrutarea în calitate de gazdă a cântăreţului, care pe atunci lucra ca subinginer la Întreprinderea de Maşini Unelte şi Agregate Bucureşti, a fost făcută de căpitanul C. Toma, pe care îl cunoştea.
"Discuţia a debutat firesc, pe marginea unor aspecte din întreprindere, apoi a fost canalizată spre necesitatea ca organele de se curitate să cunoască abaterile sau încălcările unor legi", descriau securiştii recrutarea, care a presupus şi stabilirea unei "legende", cu care Bertzi putea justifica faţă de terţi intrarea în casă a unor persoane în lipsa sa.
"Legenda de folosire a casei de întâlniri va fi următoarea: Bertzi Alexandru poate explica prezenţa ofiţerului în garsoniera sa ca fiind un văr, student care vine frecvent însoţit de colegi pentru a lucra la proiecte, întrucât în garsonieră sunt condiţii bune", scria, în propunerea de recrutare, un ofiţer, care nominaliza şi informatorii ce urmau să se întâlnea