Mărţişorul anunţă venirea primăverii, renaşterea naturii, fertilitatea şi prosperitatea, un nou început. În culturile străvechi, la 1 martie se celebra începutul unui nou an, Acum, doar sosirea primăverii.
Cu această ocazie li se oferă doamnelor şi domnişoarelor mărţişoare, simbol al binelui şi al bunăstării. Istoria mărţişorului datează încă de pe vremea geţilor, iar legenda spune că femeile purtau pe vremea aceea monede sau pietricele, la care exista obiceiul de a adăuga fire de lână roşie şi albă. Părinţii obişnuiau să lege copiilor o monedă la gât sau la mână şi le ofereau celor tineri mărgele viu colorate, înşirate pe un lanţ. Asta semnifica puterea şi norocul, iar mărţişorul se punea de regulă în zorii zilei, până să apară soarele. În ziua de azi oamenii nu mai cunosc semnificaţiile mprţişorului sau de ce anume îndeplinesc anumite ritualuri, însă, cu siguranţă, nimeni nu ratează moemntul ca la început de martie să ofere un mprţişor doamnelor special din viaţa lor. "Nu ştiu pentru ce exact, dar ştiu că aşa e bine şi că aduce noroc. Ziua femeilor şi trebuie cinstite. E un symbol, sunt zilele când trebuie să fim mai atenţie cu doamnele şi domnişoarele", spune Marius, de 25 de ani, un piteştean îm febra cumpărăturilor de mărţişoare.
Cum se aleg Babele
Argeşenii îşi aleg acum Baba, adică o zi cuprinsă între 1 şi 9 martie care le va „spune" cum le merge în anul respectiv. Dacă ziua pe care şi-au ales-o este una frumoasă şoi însorită le va merge totul ca pe roate, dacă va fi mohorâtă, vor fi destule dificultăţi şi necazuri în acel an. Tot în perioada 1 -9 martie se poartă şi mărţişorul, care, după data de 9 martie se agaţă într-un copac, eventual fructifer. Mărţişoarele se poartă o perioadă de timp bine determinată, după care se agaţă în copacii care urmează să înflorească. Procesul scoaterii mărţişoarelor a fost legat de practicile de previziune a vr