Brokerii sunt de părere că SIF Moldova (SIF2) s-a detaşat vizibil de celelalte patru SIF-uri din pluton prin investiţiile făcute în ultimul an, dar şi prin propunerile îndrăzneţe de a recompensa acţionarii cu jumătate din profit, de modificare a actului constitutiv şi de valorificare a acţiunilor BCR.
Ieri, acţiunile SIF Moldova au câştigat peste 5%, după ce societatea a convocat adunarea generală a acţionarilor în care vor fi discutate modificări semnificative în actul constitutiv şi în strategia societăţii pentru următorii ani.
SIF Moldova a avut una dintre cele mai active strategii de investiţii în ultimul an, fiind prima SIF care a investit masiv în Fondul Proprietatea, care a ajuns la o deţinere semnificativă din Bursa de Valori Bucureşti şi printre primele care au investit pe pieţele de acţiuni din regiune.
Acest lucru s-a regăsit în evoluţia acţiunilor SIF2. De la începutul anului, titlurile SIF2 au câştigat circa 14%, în condiţiile în care indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia tuturor celor cinci SIF-uri, a urcat cu 7,7%. Anul trecut, acţiunile SIF2 s-au apreciat cu 0,17%, în timp ce indicele BET-FI a pierdut 7% din valoare.
"SIF Moldova este un pionier prin ceea ce face şi pot spune că a devenit locomotiva care va mişca acţiunile SIF-urilor în acest an. Întreg convocatorul pentru AGA din 21 aprilie este revoluţionar. De departe cele mai importante sunt modificările din actul constitutiv privind cvorumul din AGA", a spus Marius Trif, directorul general al societăţii de brokeraj Carpatica Invest.
Modificările aduse de SIF Moldova actului constitutiv propun ca deciziile să se ia cu o pătrime din numărul total de drepturi de vot în cazul AGOA, şi nu cum este acum de cel puţin jumătate din capital. În cazul adunărilor extraordinare, propunerea este ca cvorumul să coboare de la trei sferturi din capital la un sfert. Dacă acţionarii