În ciuda gerului, militarii au dorit să fie o portavoce pentru toate categoriile sociale: „măsurile luate nu au afectat numai o categorie de oameni, ci marea majoritate. Ne manifestăm nemulţumirea şi pentru celelalte categorii. Situaţia este complicată şi grea, chiar pentru tineri: negarantarea unui loc de muncă, neasigurarea unor condiţii minime decente, fără posibilitatea de rate, apartamente... este o problemă socială. Pe noi asta ne nemulţumeşte", spune, pentru romanialibera.ro un militar pensionat.
Încolonaţi într-un şir de câteva sute de metri lungime şi „înarmaţi" până în dinţi cu steaguri, fluiere, pancarte şi vuvuzele, „armata" de protestatari a scandat lozinci împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, acompaniaţi de „Marşul funebru" şi cântece milităreşti, interpretate de fanfara militară: „Jos guvernul mafiot!", „Jos dictatorul!", „Nu vă fie frică, şi Băsescu pică", „Afară cu mafia din ţară!", „Cinste lor, cinste lor, cinste poliţiştilor!", sau „Suntem militari, nu beneficiari", „Armata în rezervă este tot o armată!".
„Dacă noi nu muream în '89, voi nu existaţi acum"
Finalul marşului, început lângă Academia Militară, i-a grupat pe militarii în rezervă în Piaţa Victoriei, vizavi de Guvern. Principalele ţinte ale scandărilor şi huiduielilor militare au fost preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul turismului Elena Udrea şi Gabriel Oprea, ministrul apărării.
Mai mult sau mai puţin voalat, protestatarii au ameninţat autorităţile. „Puterea stă în glonţul de pe ţeava puştii", mă îndeamnă să notez un fost cadru militar, citând din fostul lider chinez Mao Zedong, pe un ton vizibil iritat. „Este o ameninţare la adresa Guvernului?", îl întreb.
„Uită-te de acolo şi până acolo", îmi spune, arătând şirul de militari încolonat pe bulevardul Magheru, „şi dacă nu e o ameninţare... atunci pot să facă ce vor. Eu am jur