Optimismul extrem din pieţe maschează probleme financiare şi economice fără rezolvare
Robert Prechter: Pieţele de acţiuni vor coborî sub minimele din 2009, anunţând un deceniu de deflaţie
Ron Paul: Suntem în faţa unor schimbări devastatoare, asemănătoare cu cele de la colapsul sistemului sovietic
Optimismul ridicat al investitorilor de la acest început de an nu anunţă o revenire a economiei globale, ci este semnalul că urmează un nou cutremur în pieţele financiare internaţionale a avertizat Robert Prechter Jr., preşedinte al Elliott Wave International, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o intervenţie pentru Yahoo Finance. "Cred că se pun bazele unei alte experienţe ca cea din 2008, dar care este posibil să dureze mai mult", a declarat acesta adăugând că pieţele bursiere urmează să depăşească în acest parcurs minimele 2009 în anticiparea unui deceniu marcat de deflaţie.
Acesta ar urma să se resimtă violent, la capătul unei perioade extinse de inflaţie antrenată de cheltuielile guvernamentale şi excesele din domeniul creditării bancare. În opinia lui Prechter, traversăm ultimul ciclu inflaţionist dintr-o succesiune de patru bule speculative majore care după 2000 au marcat piaţa tehnologiei, piaţa imobiliară, pieţele de acţiuni şi de mărfuri. Următoarea criză va fi deflaţionistă datorită contracţiei creditului, iar cel mai bun refugiu va putea fi găsit doar în cash. Încercările de reinflamare a activelor ale Rezervei Federale Americane vor eşua, iar politica monetară a SUA se va schimba sub presiunile pieţei şi a opiniei publice, mai spune Prechter.
Congresmanul republican de Texas Ron Paul consideră că monopolul Fed asupra banilor trebuie retras întrucât sistemul monetar impus de această instituţie conduce la un colaps al Imperiului American ce va putea fi comparat doar cu cel al blocului sovietic.
Investitor cu experienţă, R