Alain Juppé, noul şef al diplomaţiei franceze, şi-a preluat marţi postul rostind cu această ocazie un prim discurs în faţa noilor săi colaboratori. Reuşind să obţină de la preşedintele Nicolas Sarkozy mână liberă în domeniul politicii externe - aceasta era până acum de multe ori dictată de consilierii prezidenţiali - noul ministru francez de externe demonstrează că va fi un element de neocolit al acţiunii guvernamentale franceze atât pe plan internaţional cât şi pe plan intern, fireşte în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.
Obiectivul preşedintelui Sarkozy este de a reforma diplomaţia pentru a o face mai eficientă şi mai puţin costisitoare. În urmă cu aproape trei ani, Alain Juppé prezenta un raport detaliat în care preconiza o serie de măsuri pentru a atinge acest obiectiv.
În primul rând, mijloacele de acţiune tradiţionale trebuie completate cu reţele transnaţionale, cu învăţământul şi cu cercetarea ştiinţifică. "Ideile sunt cele care modelează politica internaţională" spunea atunci Alain Juppé. Mesajul a fost parţial auzit şi integrat: ambasadele Franţei au fost reorganizate iar efectivele lor au fost reduse.
Înainte de a fi numit din nou ministru de externe, Juppé consemna recent cu ex-şeful diplomaţiei socialiste a Franţei, Hubert Védrine, un text în care estima că "dacă aparatul diplomatic trebuie adaptat, el nu trebuie să fie slăbit, diminuat, pentru că altfel apare riscul ca peste câţiva ani să devină incapabil să-şi îndeplinească misiunile esenţiale".
Alain Juppé a revenit acum la Quai d'Orsay, sediul ministerului de externe, post pe care l-a mai ocupat cu brio între anii 1993-1995. Spre deosebire de acea perioadă marcată de coabitarea cu un preşedinte socialist extrem de abil în ale diplomaţiei, e vorba de François Mitterrand, de această dată Juppé va avea mână liberă.
Profitând de poziţia inconfortabilă