Psihologul Hanibal Dumitraşcu explică pentru cititorii gsp.ro tensiunile de la Steaua şi traiectoria lui Mutu, considerîndu-l pe Mircea Lucescu cea mai puternică personalitate din fotbalul românesc
"E puţin probabil ca Mutu să se schimbe"
- Mai poate performa Adrian Mutu la 32 de ani, după traseul lui sportiv şi extrasportiv de pînă acum?
- Experienţele negative, consumul de cocaină în perioada londoneză, l-au expus extrem de mult în faţa mass-media şi a publicului. Etichetele aplicate lui de-a lungul timpului i-au influenţat comportamentul. Poate că Mutu n-a fost pregătit pentru stilul de viaţă englez, agitat şi agresiv. Chiar dacă în viaţa lui Mutu s-au produs evenimente pozitive (cea de-a doua căsătorie, copii), e puţin probabil ca la 32 de ani să-şi mai schimbe comportamentul.
"Serie A fragilizează psihic jucătorii"
- Cum poate fi explicată reacţia lui Chivu de a lovi în figură un adversar, în meciul Bari-Inter Milano? Poate fi pusă doar pe seama loviturii la cap recepţionate de român, în urma căreia a fost operat?
- Orice traumă în zona craniană se cere investigată pe o durată mai îndelungată. Efectele neurologice şi comportamentale pot fi extrem de grave. Dincolo de aspectul psihologic, actul violent al lui Chivu poate fi pus pe seama stresului, a epuizării fizice şi psihice. Asemenea gesturi pot fi interpretate şi ca descărcări emoţionale, urmare a acumulării unei stări foarte puternice de tensiune. Să nu uităm că joacă în Serie A, unde, deseori, publicul a dat dovadă de violenţă şi xenofobie explicită, ducînd la fragilizarea psihică a multor jucători.
"Gigi Becali, un personaj cu abilităţi de paranoid"
- Cît din presiunea existentă la Steaua se datorează conducerii şi cît din ea e inerentă la cluburile mari?
- Modul în care clubul e manageriat îşi pune amprenta asupra membrilor săi.