Jumătate dintre români consideră creşterea preţurilor şi inflaţia principalele lor probleme. În plus, o treime din populaţie spune că impactul crizei asupra pieţei muncii nu a atins apogeul. Pe de altă parte, 48% se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei locurilor de muncă în următorul an. Acestea sunt rezultatele ultimului Eurobarometru.
Numărul românilor care spun că problema lor principală o reprezintă scumpirile a crescut faţă de studiul precedent. Jumătate dintre români a dat acest răspuns acum, pe când în primăvara lui 2010, 43% din populaţie era de această părere. La nivelul UE, media celor care consideră creşterea preţurilor şi inflaţia principalele lor probleme este de 38%.
Pe de altă parte, 39% dintre români consideră că situaţia economică din prezent este principala lor problemă, faţă de 35% în primăvara lui 2010 şi 25% cât este media la nivelul UE.
Eurobarometrul arată o scădere a numărului românilor care consideră pensiile ca fiind principala lor problemă, de la 22% în primăvara anului trecut, la 16%.
Doar 1% dintre români consideră terorismul ca fiind problema principală. Mediul înconjurător nu-i preocupă prea mult pe români : numai 3% spun că subiectul reprezintă principala lor problemă.
Studiul mai arată că aproximativ o treime dintre români crede că situaţia gospodăriei proprii va fi mai proastă în următoarele 12 luni. La nivelul UE, 19% cred că situaţia gospodăriei lor va fi mai rea.
Eurobarometrul scoate în evidenţă faptul că tinerii sunt în general mai puţin pesimişti decât persoanele în vârstă.
Aproape jumătate dintre români sunt mulţumiţi de viaţa lor şi doar 14% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acesteia în 2011.
Studiul mai arată că 80% dintre români cred că Guvernul a acţionat ineficient în combaterea crizei. De asemenea, 63% dintre români consideră că Uniunea Europeană a acţionat eficient. C