Tocmai când noroaiele de pe strada Grâului dădeau semne de dezmorţeală, în primul sediu din Europa al staborului – judecata romilor – preşedintele Dorin Cioabă se lăsa aranjat de presă la oficiile de tăiere a panglicii. Sursa: SILVANA ARMATSursa: Silvana Armat
1 /.
În sala de vreo 60 de metri pătraţi, cu scaune de la Metro, dar prezidiu din mahon asamblat în ţări străine, stau la vedere două fotografii: cea a "regelui" Ioan Cioabă şi cea a nepotului Dorin Cioabă, preşedintele instanţei dospită de Asociaţia romilor nomazi şi căldărari.
"E o zi istorică", vorbeşte grav Dorinel, după cum îl alintă cei şapte membri ai staborului. În stânga lui, pe perete, stă lipită o lozincă dintr-o Scriptură cu greşeli gramaticale – "Să-napuce soarele/Peste mânia voastră".
"E o cale de degenerare a conflictelor", se strufocă şi autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, la tăierea panglicii roşii, din care fiecare membru al staborului îşi atârnă o bucată la piept.
Din faţa cortului, la Facultatea de Drept, via FF
Înghesuiţi de zecile de jurnalişti – de la ZDF la Acces Direct – membrii staborului se adună la prezidiul de unde Dorin Cioabă ţine o scurtă lecţie de istorie. "Cris (judecata romilor – n.r.) are o istorie de sute de ani. Dar înainte, membrii staborului se adunau în faţa cortului, la foc. Şi când ploua şi afară era frig. De aceea, acum zece ani s-a născut această dorinţă a mea. Şi am făcut liceul la Mediaş, la fără frecvenţă, şi apoi Facultatea de Drept. Aveţi în faţă invitaţii din stabor, oameni importanţi ai comunităţii. Şi noi votăm, şi noi am trimis în Parlament deputaţi", alătură Cioabă multe idei în discurs, pe aplauzele timide ale unei pirande ce nu conteneşte în a se închina şi a spune câte un "amin".
"Să ne dăm toţi în judecată"
Mulţumirea în rândul comunităţii e deplină, acum că s