Mâine se împlinesc 22 de ani de când pictorul braşovean, Liviu Corneliu Babeş, a ars pentru libertate. „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz". Acestea au fost ultimele cuvinte ale eroului martir care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov.
În 1989, Liviu Babeş avea doar 47 de ani, era pictor şi sculptor amator. Bărbatul lucra pe post de maistru electrician la Trustul de Prefabricate Braşov, iar maniera în care şi-a plănuit manifestul i-a uimit pe apropiaţii lui. Pe 2 martie, Liviu Babeş a plecat să schieze în Poiana Braşov, iar după ce a coborât pentru ultimă oară pârtie şi-a dat foc în semn de protest la adresa regimului comunist.
Eroul martir Liviu Babeş, comemorat de tot mai puţini braşoveni
Cumplitul evenimentul a fost făcut public în presa străină cu ajutorul a doi turişti scoţieni, care se aflau în acel moment pe pârtie şi care au relatat întâmplarea unei agenţii de ştiri, aceasta fiind preluată mai departe de marile publicaţii. În schimb, în ţară doar românii care ascultau „Europa Liberă" au aflat de sinuciderea lui Liviu Babeş.
Babeş, martirul uitat
Amintirea gestului disperat al lui Liviu Babeş se stinge odată cu trecerea timpului. La 22 de ani de la actul său, curajul de care a dat dovadă nu mai are aceeaşi rezonanţă. Deşi declarat erou naţional în 2007, rezultat al unui demers început în 1997, românii l-au uitat pe cel care a avut puterea, de unul singur, să se opună, prin moarte, comunismului.
În anul 1990, cu ocazia primei comemorări, a fost dezvelită, pe Pârtia Bradu, o cruce de fier în memoria lui Liviu Babeş. Eroul martir va fi comemorat şi în acest an în Poiana Braşov. Însă cu trecerea timpului, la eveniment iau parte tot mai multe persoane. Alături de soţia şi fiica martirului la comemorare vor participa câţiva foşti deţinuţi politic şi membri ai Asociaţiei „15 Noiembrie".
Monument în memoria lui Babeş @