Edilii sectoarelor 1 şi 5, Andrei Chiliman şi Marian Vanghelie, au avizat reabilitarea unor imobile la preţuri demne de Cartea Recordurilor, arată un raport al Ministerului Dezvoltării.
1 /.
Maximum 4.700 de euro. Acesta este preţul cu care ar putea fi montate geamuri termopan şi panouri de polistiren pe pereţii exteriori ai unui apartament cu trei camere. Aşa susţin specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care au luat în considerare, în evaluarea lor, cele mai bune materiale de construcţii.
Prin două sectoare ale Bucureştiului a fost însă altfel. Potrivit unui raport al ministerului, în sectoarele 1 şi 5 ale Capitalei preţul reabilitării unor imobile e demn de Cartea Recordurilor: aproape 31.000 de euro, respectiv, 24.000 de euro pentru un apartament. Asta, în condiţiile în care alţi edili au avizat lucrări ale căror costuri s-au ridicat la doar 550 de euro pe apartament.
Şi în primele cazuri, şi în celelalte proiectele au fost "standard" şi s-au folosit aceleaşi materiale de construcţii, susţin specialiştii MDRT.
De altfel, tocmai pentru a evita astfel de situaţii, anul trecut ministerul a modificat legislaţia şi a introdus standarde de cost, care trebuie respectate. În caz contrar, primarii nu mai primesc ajutor de la stat pentru reabilitarea imobilelor din zona pe care o administrează. Iar, potrivit noului act normativ, preţurile fără TVA acceptate sunt: 2.035 de euro pentru o garsonieră, 2.860 de euro pentru un apartament cu două camere şi 3.630 de euro pentru unul cu trei camere.
Lucrările de reabilitare sunt finanţate în proporţie de 50% de MDRT, 30% din costuri sunt acoperite de la bugetul local, iar 20% - de proprietari.
Profituri de până la 80% pentru firmele de construcţii
"Totul ţine de organizarea licitaţiei şi de modul în care negociază pr