Unsprezece bărbaţi au fost condamnaţi la moarte pentru incendierea unui tren în oraşul indian Godhra, în 2002, în care au murit zeci de pelerini hinduşi, iar alţi 20 au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, după ce un tribunal din Gujarat a achitat 63 de acuzaţi, relatează Mediafax.
Expresul Sabarmati a fost atacat de o bandă musulmană, care a ucis 59 de persoane, în principal pelerini hinduşi. Acest atac a declanşat una dintre cele mai importante revolte din istoria Indiei, în care au murit peste 1.000 de persoane, majoritatea musulmani. Autorităţile din Gujarat au fost criticate pentru că nu au acţionat în vederea stopării violenţelor.
Toţi cei acuzaţi şi condamnaţi sunt musulmani. Ei au un termen de 90 de zile pentru a face apel împotriva acestor hotărâri. Aceştia sunt acuzaţi că au obligat trenul, plin cu pelerini hinduşi care se întorceau din oraşul Ayodhya (nordul Indiei), să se oprească şi au incendiat unul dintre vagoane. Existenţa sau nu a unei conspiraţii cu scopul de a incendia trenul sau, pur şi simplu, izbucnirea unui incendiu, au fost subiecte ale unei dezbateri ample.
Însă, o Comisie de anchetă judiciară, creată de Guvernul statului, a stabilit, în 2008, că incendierea trenului a avut loc în urma unei "conspiraţii". De asemenea, această Comisie l-a exonerat pe premierul statului Gujarat, Narendra Modi, în legătură cu stoparea confruntărilor cu caracter interreligios care au apărut după incendierea trenului. Modi a fost acuzat că a eşuat în privinţa opririi violenţelor. Unii oponenţi l-au acuzat chiar că i-a încurajat, în mod indirect, pe unii dintre hinduşii revoltaţi. Dar Comisia a respins aceste acuzaţii.
Concluziile investigaţiei Comisiei au contrazis o investigaţie judiciară anterioară, condusă de judecătorul Umesh Chandra Banerjee, din cadrul Curţii Supreme, în prezent pensionat, care a stabilit că incendierea v