Verificarile pe care Fiscul le va face pentru a-i depista pe cei cu venituri mari se vor face in doua etape- verificarea prealabila, urmata de verificarea fiscala propriu zisa, se arata in Normele Metodologice publicate de Ministerul Finantelor. Prima etapa se face “la secret”, cei vizati nefiind informati si neputand interveni sau face obiectii cu privire la cercetarile Fiscului. Daca in urma verificarii prealabile se constata ca banuielile sunt confirmate, persoana cercetata in prealabil va fi anuntata ca in 15 zile urmeaza verificarea fiscala propriu-zisa. Controlul nu poate depasi 30 de zile.
Vezi in atasament Normele metodologice
Raportul de verificare prealabila prevăzut nu are caracterul unui act administrativ fiscal şi nu se comunică persoanei fizice ce a făcut obiectul verificării fiscale prealabile documentare, se arata in Normele Finantelor.
Persoana fizică ce a făcut obiectul verificării fiscale prealabile documentare nu poate interveni în procedura verificării prealabile şi nu poate face obiecţii cu privire la rezultatul verificării, se mai precizeaza in document. E si dificil de intervenit din moment ce oficial nu ai cum afla ca esti verificat discret de ANAF. Daca verificarea prealabila confirma ca veniturile pe hartie nu acopera cheltuielile facute, cel vizat va primi o instiintare oficiala ca urmeaza sa fii controlat "pe fata".
"Avizul de verificare se comunică persoanei fizice cu cel putin 15 zile înainte de data inceperii verificării fiscale. La stabilirea datei de începere a verificării fiscale, organul fiscal va avea în vedere perioada necesară pentru comunicarea avizului de verificare, perioada ce urmează a fi supusă verificării (de regulă, perioada impozabilă definită de Codul fiscal, cu respectarea termenului de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale), dar si posibilitatea de