Dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale \"excesului\" de telefon mobil. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Boomul" tehnologic al telefoanelor mobile a stârnit foarte multe controverse legate de posibilele efecte cancerigene ale radiaţiilor emise de acestea sau de eventualele efecte asupra creierului. În ultimii 10-20 de ani, diverşi specialişti s-au dedicat cercetării acestei probleme, fără rezultate clare.
O cercetare nouă arată că activitatea cerebrală o ia razna după o expunere de 50 de minute la telefon, mai afectaţi fiind copiii, dar şi persoanele care au deja diverse boli neurologice. O mare de specialişti români elimină ipoteza cancerului, dar susţin că efecte există, de la oboseală şi dureri de cap la depresii, probleme de memorare şi afectare a vederii.
Telefonul care "frige" ne fură toată energia
Dacă în cazul radiaţiilor ionizante de tipul razelor X s-a dovedit pericolul asupra sănătăţii, în cazul celor neionizante, emise de electrocasnice şi de telefoane mobile, nu există încă dovezi care să ateste producerea unor afecţiuni grave.
"Există cercetări care arată că radiaţiile au efecte nocive asupra sănătăţii omului, dar şi cercetări care arată că nu există niciun efect. Este foarte greu de demonstrat ceva concret, pentru că e greu să standardizezi sistemele de iradiere. Telefoanele mobile nu produc o iradiere omogenă, fapt care induce în eroare aceste experimente", explică Mihalea Moisescu, profesor în cadrul Catedrei de Biofizică a UMF "Carol Davila" din Bucureşti.
Cei mai mulţi specialişti sunt însă de acord că radiaţiile neionizante cresc temperatura corpului, provocând oboseală şi congestie cerebrală.
Puteţi s