Inspecţiile derulate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor asupra comercianţilor de produse etnobotanice s-au finalizat anul trecut cu amenzi în valoare de 865.000 lei, sumă de 3,6 ori mai mare decât valoarea amenzilor aplicate în 2009 (239.500 lei). Astfel, dintre cei 106 agenţi economici verificaţi anul trecut, 100 au fost sancţionaţi, în şapte cazuri fiind oprite de la comercializare toate produsele care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor. Cu un an înainte fuseseră amendaţi 34 dintre cei 38 de agenţi verificaţi.
Cu ocazia controalelor, comisarii ANPC au constatat că, din dorinţa de a extinde vânzarea, imaginaţia operatorilor economici din domeniul produselor etnobotanice nu are limite, astfel încât produsele au parcurs diferite etape în ceea ce priveşte denumirile sau descrierile acestora, precum: "Produsul este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau colecţionarilor de plante etnobotanice", "Forest Humus", "Îngrăşământ natural", "Sare de baie" - toate fiind însă comercializate în ambalaje mici, de circa 1g, inadecvate pentru un îngrăşământ sau o sare de baie.
"Proliferarea comercializării produselor pe bază de plante care conţin substanţe cu efect halucinogen constituie un pericol pentru sănătatea consumatorilor, confirmat prin frecvente intervenţii de urgenţă ale medicilor. ANPC a intensificat acţiunile de control în acest domeniu. Se verifică atât respectarea prevederilor legale de către operatorii economici, cât şi modul în care consumatorii sunt informaţi şi, implicit, protejaţi de riscul de a achiziţiona produse care le pot pune în pericol viaţa sau sănătatea", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.
De la începutul anului până la data de 12 februarie, ANPC a aplicat amenzi de peste 160.000 lei comercianţilor de produse etnobotanice, majoritatea din judeţele Argeş, Constanţa, Brăila, Mureş şi Ne