Ministrul federal al apărării, baronul social-creştin bavarez, Karl-Theodor zu Guttenberg, poreclit „Googleberg“, a demisionat. În faţa presei demnitarul german a anunţat că va renunţa şi la imunitatea sa parlamentară pentru a nu îngrădi o eventuală anchetă a procuraturii care urmează să cerceteze dimensiunea plagiatului de care s-a făcut vinovat.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
„Bună ziua, doamnelor şi domnilor. În cursul unei convobiri telefonice am informat-o pe doamna cancelar că mă voi retrage, renunţînd la toate funcţiile mele politice, şi am rugat-o să-mi accepte cererea de demisie. Este cel mai dureros pas al veţii mele.“
Aşa a început ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg declaraţia citită în faţa presei la Berlin. Vizibil marcat, zu Guttenberg şi-a exprimat regretul că este nevoit să plece din fruntea ministerului, precizînd că nu voia să mai joace rolul de „auto-apărător“ în locul unui demnitar investit să conducă apărarea ţării.
După ce presa germană a dezvăluit proporţiile incredibile ale unui plagiat, depistat în teza de doctorat a lui Guttenberg, ministrul a încercat să explice de ce a tras de timp şi nu a demisionat imediat după apariţia primelor relatări privind furtul intelectual.
El a spus că, înainte de a lua o decizie atît de gravă, a dorit să dispună de o perioadă de reflecţie.
În urmă cu cîteva zile, ministrul a declarat belicos că toţi cei care susţin că teza ar fi un plagiat, se fac vinovaţi de calomnie. Acum nu a mai fost vorba despre aşa ceva. Chiar şi unele voci din propriul partid au calificat plagiatul drept ceva intolerabil şi incompatibil cu funcţia pe care o deţine.
Preşedintele Parlamentului federal, creştin-democratul Norbert Lammert s-a pronunţat fără ocolişuri împotriva lui Guttenberg. Alţi politicieni au semnalat daunele imaginii şi credibilităţii ad