Preţul gazelor nu ar trebui să crească în această perioadă şi nu există motive pentru care tarifele plătite de populaţie să fie majorate în viitor, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri monitorizează în permanenţă situaţia aprovizionării cu gaze naturale, atât din producţia internă, cât şi din import, precizează comunicatul.
"Punctul de vedere al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este că, în această perioadă, preţul gazelor naturale nu trebuie să crească. De asemenea, considerăm că nu există motive ca preţul gazelor naturale la populaţie să fie majorat în viitor", spun oficialii ministerului.
Ei au subliniat că singura instituţie abilitată în România să emită decizii cu privire la preţul gazelor naturale este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Consumăm mai multe gaze scumpe de import. Producţia internă a luat drumul combinatelor chimice
În ediţia de ieri, ziarul "Adevărul" a relatat faptul că românii vor consuma în luna martie gaze de import în proporţie de 39,3%, faţă de 20-25%, cât este normal. Aceasta deoarece combinatele chimice au utilizat doar gaze de producţie internă până în toamna anului trecut, astfel că în depozite a trebuit să fie stocat un volum mai mare de gaze de import decât în alţi ani.
Gazele ruseşti costă circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, mai mult decât dublu faţă de gazele de producţie internă, care au un preţ de 165 de dolari.
Astfel, din consumul total în martie, estimat la 1,6 miliarde de metri cubi, 590 de milioane de metri cubi reprezintă importuri. Volumul de gaze de producţie internă scos din depozite este infim, adică circa 35 de milioane de metri cubi, mai puţin chiar decât consumul ţării într-o singură zi de iarnă.
Şi în februarie situaţia a fost aceeaş