Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) au lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea gazelor nr. 351/2004, pentru a se conforma noilor directive europene în domeniu.
Una dintre principalele modificări este apariţia unui nou termen, cel de „clienţi vulnerabili", aceştia fiind consumatorii casnici şi cei care furnizează servicii sociale esenţiale, cum ar fi asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor, activităţi educative şi alte servicii sociale şi de binefacere, precum şi servicii indispensabile pentru funcţionarea statului, definiţi prin Hotărâre a Guvernului.
În proiect este inclus şi faptul că ANRE va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate pentru toate categoriile de clienţi, cu excepţia celor vulnerabili. Premierul Emil Boc a anunţat, în urmă cu o lună, că acest calendar va fi elaborat până în septembrie şi va fi implementat în perioada 2013-2015. Citiţi şi Populaţia scapă de scumpirea gazelor. De asemenea, toţi consumatorii vor fi alimentaţi cu gaze în aceeaşi structură intern-import.
În propunerea pentru noua variantă a legii este preluată şi obligativitatea de a separa activităţile din domeniul gazelor, astfel încât transportatorul de gaze să nu poată realiza activităţi de comercializare. Ceilalţi operatori din piaţă, distribuitorii şi furnizorii, pot deţine ambele activităţi, însă contabilitatea trebuie ţinută separat. Totodată, ANRE va avea un singur vicepreşedinte, faţă de trei în prezent. Instituţia îşi va întocmi bugetul propriu de venituri şi cheltuieli, aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE, care va deveni ordonator principal de credite. În prezent, din 2009, bugetul ANRE este aprobat de Secretariatul General al Guvernului, iar Comisia Europeană a avertizat că acest lucru ar putea afecta independenţa Autorităţii. Finanţarea va fi