Protocolul prevede prelungirea colaborării guvernamentale şi parlamentare între cele trei partide până la finalul actualului mandat legislativ. Potrivit unor surse din coaliţia guvernamentală, protocolul se va referi pe de o parte la colaborarea guvernamentală, iar pe de altă parte la cea parlamentară.
În protocol sunt prevăzute principalele legi pe care Guvernul, respective coaliţia le iniţiază şi se angajează să le sprijine în Parlament. Cea mai mare parte a legilor au caracter economic şi social, cuprind încurajarea creării de locuri de muncă, măsuri de relansare economică, stimularea investiţiilor în agricultură şi energie, dar şi absorbţia fondurilor europene. Sunt menţionate, de asemenea, legile electorale, legea taxării averilor foarte mari şi legea minorităţilor.
Un pas s-a făcut deja miercuri în ciuda opoziţiei. Astfel, potrivit unei decizii a Biroului Permanent, legea nu va mai trebui să primească avizul a patru comisii parlamentare, va fi de ajuns ca asupra ei să se pronunţe doar Comisia pentru Drepturile omului din Camera Deputaţilor. Protocol Emil Boc, Premier
Opoziţia consideră însă că PDL face un abuz, iar această decizie privind legea minorităţilor ar fi un fel de cadou acordat UDMR chiar în ziua semnării protocolului. După cum ştim partidele din opoziţie au format la rândul lor o altă alianţă…
Uniunea Social Liberală din care fac parte PSD, PNL şi PC. Liderii opoziţiei au încercat să convingă UDMR să se alăture Uniunii dar fără rezultat.
Chiar marţi în Parlament, grupurile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor ale PSD, PNL şi PC au semnat, un protocol de colaborare, care conţine prevederi privind votul în cazul suspendăriii şefului statului sau învestitura Guvernului. Protocolul interzice de asemenea negocierea cu PDL pentru susţinerea proiectelor de lege promovate de Guvern ori de către parlamentarii