Bolnavii pot merge în UE să se trateze, dacă spitalele din România sunt prea aglomerate
Numărul doljenilor care se tratează la spitale din Uniunea Europeană pentru că nu pot să primească asistenţă medicală în timp util în ţară este foarte mic. Asta, din cauza birocraţiei sau pentru că nu sunt suficiente informaţii despre formalităţile care trebuie îndeplinite.
Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, în 2010, doar 12 persoane au beneficiat de formularul S2 (fostul E112), pentru a se trata în străinătate. Dintre acestea, şase solicitaseră eliberarea formularului pentru a se trata în Germania de boli cardiovasculare şi cancer, patru în Austria pentru cancer şi boli neurologice, una în Franţa pentru o boală de piele şi una în Belgia pentru cancer. În 2011, au mai fost aprobate trei solicitări.
Formularul E112, denumit „Atestat privind menţinerea dreptului la prestaţiile în curs pentru asigurarea de boală - maternitate“, a fost înlocuit din 7 octombrie 2010 cu formularul S2. Cetăţenii pot solicita formularul S2 dacă tratamentul de care au nevoie este pe lista celor plătite de casa de asigurări de sănătate din judeţul de domiciliu, dar, cu toate acestea, nu pot să îl obţină în timp util.
„Acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obţinerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii“, a precizat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
Documente necesare
Pentru a obţine formularul S2, solicitantul trebuie să depună la ghişeul CAS o cerere scrisă, dovada calităţii de asigurat, copie după actul de identitate, un dosar cu copii ale actelor medicale şi un raport medical, întocmit de un medic de la un spital clinic universitar sau judeţean.
„Raportul va conţine rec