Un absolvent clujean de Jurnalism, Alin Mureşan, a realizat unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare în domeniul istoriei recente, despre „Fenomenul Piteşti“. După ce a adunat într-o carte mărturii ale câtorva zeci de supravieţuitori ai experimentului, a realizat un film documentar, dar şi un site cu date despre acest fenomen, sub ediga Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Corespondentul RFI la Cluj-Napoca, Bianca Pădurean
Emil Sebeşan a fost arestat la vârsta de 20 de ani, pe când era student în anul III la Agronomie, la Timişoara. A trecut prin închisoarea Piteşti şi prin ceea ce a însemnat aşa zisul program de reeducare de acolo, la fel cum au făcut alte câteva sute de tineri din România, între anii 1949 şi 1951. Această mărturie este cuprinsă în documentarul Demascarea, în regia lui Nicolae Mărgneanu.
Proiectul „Fenomenul Piteşti” a pornit de la lucrarea de licenţă a fostului student clujean la Jurnalism, Alin Mureşan. În 2007, acesta a publicat prima ediţie a unui volum monografic despre acest fenomen, carte ajunsă acum la ediţia a II-a. Când volumul de informaţii adunate a devenit atât de mare încât nu au putut fi cuprins nici de carte, nici de documentar, a fost creat un site, ca o bază de date: fenomenulpitesti.ro. Poeta şi prozatoarea Ruxandra Cesereanu, cea care l-a îndrumat pe Alin Mureşan să îşi aleagă ca temă de licenţă „fenomenul Piteşti“ spune, pe scurt ce a însemnat acest experiment.
«Fenomenul Piteşti» a fost un puseu de «Apocalipsă» din istoria României, care se manifesta prin tortură fizică, psihică şi morală atroce. Singura soluţie, probabil, era credinţa sau moartea“.
Autorul cărţii şi documentarului, Alin Mureşan, spune că mărturiile celor care au trecut în închisorile comuniste prin acest sistem de reeducare sunt luate, în principal, cu scopul de păstrare a m