Consiliul Judeţean vrea să atragă vizitatori la mănăstirile nemţene cu albume, spoturi publicitare şi filme documentare. Şefii judeţului au obţinut de la Ministerul Dezvoltării aceeaşi sumă şi pentru promovarea ariilor naturale protejate.
Mănăstirile şi lăcaşurile de cult din Neamţ au devenit o miză importantă pentru autorităţi, decise să valorifice potenţialul turistic al zonei. Unul din cele cinci proiecte demarate în acest an de Consilul Judeţean (CJ) Neamţ vizează promovarea turismului ecumenic, pentru care s-a obţinut o finanţare de 993.650 de lei, adică aproape un sfert de milion de euro. „În cadrul proiectului se vor realiza materiale de promovare pentru mănăstirile şi bisericile reprezentative din judeţ care sunt monumente istorice şi de arhitectură de interes naţional“, spune Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ.
Lăcaşuri vizate
Pe lista obiectivelor care vor beneficia de o atenţie sporită pentru atragerea vizitatorilor figurează ansamblul istoric Curtea Domnească din Piatra Neamţ, mănăstirile Almaş, Horaiţa, Vătarec, Agapia, Războieni, Neamţ, Secu, Sihăstrie, Durău, Pângăraţi, Bistriţa, Tazlău sau Catedrala Episcopală din Roman. „Materialele de promovare care se vor realiza sunt albume, pliante, hărţi în limba română şi patru limbi străine – engleză, franceză, germană şi italiană. De asemenea, urmează să se realizeze filme documentare, un spot publicitar difuzat pe posturi naţionale de televiziune, o pagina web şi DVD-uri de prezentare“, mai spune Pruteanu.
Drumuri bune şi spaţii de cazare, condiţii obligatorii
Acest gen de turism care aduce bani frumoşi în ţări precum Grecia sau Israel este greu de susţinut dacă nu sunt îndeplinite câteva condiţii.
„Până acum am făcut turism ecumenic fără să avem infrastructură, ba chiar am fost reticenţi să valorificăm această bogăţie spirituală. Judeţul