Instalaţiile audio din vehiculele ieşite din uz sunt fie în stare deplorabilă, fie lipsesc cu desăvârşire.
La finele lunii trecute, compozitorul Eugen Doga şi-a dat acordul ca muzica pe care a compus-o să fie difuzată, de la 1 martie, în mijloacele de transport în comun din Chişinău. De asemenea, Primăria nu va achita licenţa pentru drepturile sale de autor.
Multe autobuze şi troleibuze din transportul urban nu sunt prevăzute cu sisteme audio. „De dimineaţă le-au fost înmânate şoferilor casete cu muzică de Eugen Doga. Dacă doriţi să ascultaţi, puteţi merge cu autobuzele de pe linia 122 sau în troleibuzele mai noi care circulă prin oraş", ne-a recomandat şeful Direcţiei de Transporturi şi Căi de Comunicaţie din cadrul Primăriei Chişinău, Veaceaslav Ţerna.
Într-un troleibuz de pe linia 22 nu se aude nimic. Şoferul vehiculului ştia de „ordinul" primit de colegii săi. În schimb, nu a avut cum să-l pună în aplicare pentru simplul motiv că nu are casetofon. În autobuzul 122, singura muzică disponibilă e sunetul motorului. Problema a fost rapid rezolvată după ce taxatoarea de serviciu a aranjat caseta în casetofon.
„Personal prefer muzica clasică şi jazz-ul. Ultima dată am ascultat Eugen Doga acum trei zile. Muzica din autobuz îmi place, dar ar fi fost mai bine dacă volumul ar fi fost dat mai încet", ne-a spus Valentin Garbunov, un pensionar în vârstă de 66 de ani. „Mulţi ani am fost peste hotare, în Rusia, şi nu am prea ascultat Eugen Doga", spune studentul Ion Mija.
AUDIŢII MUZICALE CU INCIDENTE
Prima zi de audiţii muzicale în autobuz n-a fost lipsită de incidente. „Ni s-a spus de dimineaţă că trebuie să răsune muzica. Dacă nu era problemă din cauza casetofonului, se auzea toată ziua. O doamnă a strigat şoferului să închidă muzica. Ceilalţi călători s-au revoltat şi au început să se certe între ei. Acesta a fost singurul incident", a mărturis